Интересни факти
Начало / Интересни факти / Повечко за хартията

Повечко за хартията

ХАРТИЯТА - БОКЛУК №1

Кой материал е №1 в потока от твърди отпадъци? Преди да кажете пластмасата, огледайте класната си стая. Какво виждате? Плакати? Тетрадки? Кашони? Учебници? Табла, украсени с цветна хартия? Ето ви отговора. Хартията е навсякъде!

Хартията има много форми. Може да е гланцова или грапава, тънка или плътна. Може да е материята на вестника или пълнежа на памперсите.

КАК СЕ ПРАВИ ХАРТИЯТА

Хартията се е правела на ръка и се е използвала от хиляди години, докато през 18-ти век с въвеждането на машини за производство на хартия, тя се превърнала в евтин и готов за употреба материал.

Днес хартията се прави от дървесен пулп, добиван от дървени стърготини от късовлакнеста твърда дървесина (например, евкалипт) или от дълговлакнеста мека дървесина (например, бор). Някои хартии се правят от памучни влакна.

Първо, дънерите на дърветата се правят на стърготини с големината на пощенска марка. Отделните влакна се извличат от стърготините посредством вода и топлина, след което се правят на каша (пулп). Превръщането в каша е химичен процес, който отделя дървесните влакна от лигнина и другите дървесни части.

Пулпът е меката, пореста част на дървото. Лигнинът е лепилото, което държи дървото като цяло. Ако лигнинът бъде оставен в хартиения продукт, хартията пожълтява и се разпада, ако бъде оставена на слънце. Сигурно сте забелязали, че вестниците пожълтяват много бързо. Обикновено, във вестникарската хартия има лигнин, защото вестниците траят един ден или малко повече.

Пулпът се избелва и изтънява върху ролкови сита, където водата се отстранява и пулпът се изсушава; ролките правят хартията гладка. Веднъж изгладена и изсушена, хартията е готова да се превърне в бележници, вестници или други продукти.

Висококачествената хартия се избелва с белина, съдържаща хлор и понякога се покрива с глина и лепила, за да й се придаде гланцов завършек.

РЕЦИКЛИРАНАТА ХАРТИЯ

Рециклираната хартия се прави от отпадъчна хартия смесена със свеж дървесен пулп. Ако хартията съдържа мастило, то трябва да се отстрани. С този процес се премахват още пълнители, глина и накъсани влакна.

Почти всички видове хартия могат да се рециклират днес, но някои видове са по-трудни за рециклиране от други. Хартия, по която има восък, паста или е гумирана - или хартия, която е покрита с пластмасово или алуминиево фолио - обикновено не е годна за рециклиране, защото процесът е твърде скъп. Дори хартии, които са рециклирани, обикновено не са рециклирани заедно. Отпадъчната хартия трябва да се сортира. Не трябва да смесвате вестници и кашони заедно за рециклиране.

Различната по качество хартия се рециклира в различни по вид нови продукти. Старите вестници обикновено се превръщат в нови вестници, кутии за яйца или картон. Висококачествената офис хартия може да се превърне в почти всякакъв нов хартиен продукт - канцеларски принадлежности, вестници или хартия за списания и книги.

Рециклиращите заводи изискват отделянето на гланцираните притурки, които идват с вестниците. Вестникарската хартия и гланцираните притурки са различни видове хартия.

Гланцираните притурки имат наситено глинено покритие, което не всички хартиени фабрики приемат. Освен това, от 1 тон чиста вестникарска хартия хартиената фабрика добива повече годни за рециклиране влакна, отколкото от 1 тон смесена хартия, която е утежнена от гланцираните хартии.

За разлика от другите рециклируеми материали, хартията не може да се рециклира отново и отново. Рано или късно, влакната стават твърде слаби или къси, за да бъдат използвани. Ето защо, при производството на нови хартиени продукти новите дървесни влакна се смесват с рециклирана хартия. Повечето кашони са смес от 50% нови и 50% рециклирани влакна.

УКАЗАНИЯ ЗА ПОДГОТОВКА НА ОТПАДЪЦИТЕ

Източници:
-- Government of Western Australia, Department of Environment and Conservation
-- US Energy Information Administration