Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Ползите от Разделното събиране

Начало » За граждани »Ползите от Разделното събиране

Ето как се разграждат изхвърлените в природата непотребни неща :

Хартия - 2.5 месеца

Картон от мляко - 5 години

Пластмасова торбичка - 10-20 години

Консерва - 100 години

Пластмаса - 300 до 500 години

Бирена кутийка - 200-500 години

Сами разбирате, че можем да предотвратим това събирайки разделно!

Ако оставим фактите да говорят - ще ни стане ясно, че разделното събиране на отпадъци би могло да доведе до понижаване на потреблението на енергия и суровини от 70 до 90%, спестявайки ценни природни ресурси - всеки тон рециклирана хартия спасява 13 дървета от изсичане, а електричеството на едно българско домакинство за цели две години може да се осигури от рециклирането на един тон пластмаса.

Навярно нещо елементарно като осветлението от една най-обикновена крушка може да ви се стори невзрачно - но всеки знае, че без осветление и електроенергия живота му е немислим - изхвърлянето на един буркан от старо сладко или компот в контейнера за стъкло и последвалото му рециклиране ви осигуряват 4 часа осветление или 25 минути работа с компютър - без която напоследък никак не можем...Помислете и за това колко ще намалеят изхвърляните в депата отпадъци, което отчасти би могло да реши проблема с изчерпващия се капацитет на сметищата. Може би подобни цифри звучат несериозно, но когато мнозинството осъзнава ползите и се мобилизира в изпълнението на добрата кауза - резултатите са за всички нас и основно за онези, на които ще завещаем това място за живеене!

Ако все пак сте от хората, които не се впечатляват от общите приказки за тревожните глобални тенденции за влошаването на качеството на живот, не ви вълнува проблемът за глобалното затопляне и пр. , е важно да знаете, че съвсем скоро повечето общини в страната ще променят начина на изчисляване на такса смет. И всеки ще плаща според количеството изхвърлен отпадък. А когато таксата смет зависи не от квадратурата на жилището ви, а например от броя на бурканите ви от сладко, които сте изхвърлили на правилното място, тогава вече няма да има нужда да се интересувате от промените в климата, намаляването на питейната вода, опустошителни бедствия и пр. . Просто трябва да спазвате правилата за използване на цветните контейнери. Нужно ли е това да се случи, за да станем по-отговорни, нужно ли е да бъдем ръководени от рестрикции и закони, за да направим Дома си едно красиво място за живеене, нужно ли е някой да ни принуди - за да започнем да учим децата си на добри обноски и да възпитаваме у тях полезни навици?

Друг е въпросът, че разделното събиране на отпадъци в развитите страни отдавна е признак на добро възпитание, висока хигиена и лична култура, силно чувство на отговорност към света, в който живеем. Промяната е в нашите ръце и това е един от начините да се почувстваме истински значими.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци