Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Европейска седмица за намаляване на отпадъците

Европейска седмица за намаляване на отпадъците

19.11.2012

За четвърта поредна година в периода 17 - 25 ноември се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО). Основната цел на това събитие е да се популяризират полезните практики и конкретни примери за намаляване на отпадъците, които да поощрят промените в ежедневното поведение на европейците (потребление, производство). Призив на Министъра на околната среда и водите Нона Караджова за участие в Европейската седмица за намаляване на отпадъците може да видите тук.

В рамките на инициативата освен многобройните мероприятия по места, ще бъде проведена Националната конференция „Европейска седмица за намаляване на отпадъците – Предизвикателствата пред България за предотвратяване и намаляване образуването на отпадъци“. Неин организатор е Асоциацията на еколозите на общините в България (АСЕКОБ).

ЕКОПАК България ще вземе активно участие в конференцията, която ще се проведе на 22 ноември 2012 г. в Интер Експо Център, София. Представители на национални институции, местни власти, сдружения на общини ще вземат активно участие в обсъждането на проблемите и перспективите пред нашата страна във връзка ефективното управление на отпадъците.
Програмата на конференцията може да видите тук.

Като специална инициатива в рамките на ЕСНО, ЕКОПАК стартира най-новият си проект „Нашата гора“. На 23 ноември (петък) от 10.30 часа близо до с.Слънчево, разположено до магистрала „Хемус“, между Варна и Шумен, ЕКОПАК с участието на свои клиенти от региона ще проведе доброволческа акция по засаждане на 300 акациеви дръвчета. Тази акцията ще постави началото на още една зелена инициатива на организацията и  нейните клиенти – залесяването на 8 дка пустееща земя с 4200 дървета. Всяко едно ново дръвче е символ на 100 дървета, спасени от изсичане благодарение на общите усилия за опазване на околната среда и природните ресурси (изчислението е на база хартията, предадена за рециклиране от ЕКОПАК през 2011 г.). Още пет години организацията и клиентите й ще се грижат за новозасадената гора.

Всички вярваме в това, че каузата за предотвратяване и намаляване генерирането на отпадъци е общо дело, което може да бъде осъществено успешно единствено с активната съвместна работа и партньорство между институции, местни власти, НПО и бизнеса.

Всеки един от нас също може да подкрепи каузата като намали отпадъците, които създава в ежедневието си. Вижте как.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци