Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК стартира единствено по рода си еко роуд шоу в България

ЕКОПАК стартира единствено по рода си еко роуд шоу в България

02.06.2008

ЕКОПАК стартира най-мащабното представяне на разделното събиране на опаковки в  България. Организацията даде началото на единственото по рода си екологично роуд шоу, което разяснява как да събираме годни за рециклиране опаковки от хартия, пластмаса, метал и стъкло в трите цветни контейнера. Турнето минава под мотото "Бъди модерен! Събирай разделно!" и ще обхване над 80 общини в цялата страна.

 

Пътуващите екипи на ЕКОПАК спират във всеки град, обхванат от системите за разделно събиране на организацията и събират малки и големи на весел еко-празник. Участниците се научават как да изхвърлят отпадъците разделно, играят, забавляват се и печелят награди заедно. Хората, които донесат празни опаковки и ги изхвърлят в мобилния ЕКОПАК-пункт получават подарък-изненада. Всички присъстващи участват в томбола за голямата награда - контейнер за разделно събиране у дома.

 

Първото екологично роуд шоу вече мина през 15 общини и беше видяно от над 3000 зрители. През юни ще бъдат обхванати над 20 общини в страната. Турнето е част от информационно-образователната кампания на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!", която стартира в началото на април в над 80 общини-партньори. За събраните количества годни за рециклиране отпадъци от опаковки, ЕКОПАК ще направи подобрения в градската среда по определена схема: за 1 тон събрани хартиени опаковки - ще бъдат засадени 13 дървета; за 1 тон събрани стъклени опаковки - ще бъдат реновирани 10 улични лампи; за 1 тон събрани пластмасови/метални опаковки  - ще бъдат предоставени eнергоспестяващи лампи за детска градина или училище. Количествата суровини, събрани разделно от жителите на всяка община, ще бъдат отчитани ежемесечно. Информацията ще бъде помествана и на страницата на ЕКОПАК в интернет: http://www.ecopack.bg/. Резултатите от кампанията ще бъдат обобщени в края на годината и през март 2009 г. ще започне изграждането на инфраструктурните проекти.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци