Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК подкрепя еко-каузата на VIP Brother 3

ЕКОПАК подкрепя еко-каузата на VIP Brother 3

16.04.2009

ЕКОПАК подкрепи еко-каузата на риалити шоуто VIP Brother 3, свързана с разделното събиране на опаковки. Звездите в къщата ще участват в различни инициативи, с които ще насочат вниманието на зрителите към повторната преработка на суровините и ползите от тяхното рециклиране.

С набраните средства ще бъдат произведени 50 000 домашни контейнера за разделно събиране на опаковки, които ще бъдат разпространени безвъзмездно до 50 000 домакинства. ЕКОПАК планира допълнително да произведе и разпространи още 50 000 контейнера. По този начин общо 100 000 семейства ще могат да разделят отпадъците от опаковки по-лесно и удобно у дома. Очакванията на организацията са това да доведе до 10%-ен ръст на количествата годни за рециклиране суровини в системите с три цветни контейнера в общините.  

Каузата е свързана с популяризирането на разделното събиране на опаковки - дейност, с която всеки от нас може да допринесе за опазване на околната среда и природните ресурси. Голяма част от боклука, който изхвърляме в бита, е суровина, която може да бъде преработена и употребена повторно. Ако надникнем в домашния контейнер, ще устоновим, че в него органичната смет е едва 35%. Останалото са хартиени и картонени опаковки, кутии от сокове, мляко и бонбони,  хартиени пликове /около 30% от съдържанието на кошчето ти/, пластмасови бутилки, тарелки, чашки и други опаковки - 9 на сто, метални отпадъци - 6%, стъклен амбалаж - около 3%. Всичко това може да бъде рециклирано, ако бъде почистено от органичното съдържание, разделено и изхвърлено в трите цветни контейнера: син - за хартиени и картонени опаковки, жълт - за пластмасови и метални опаковки, зелен - за стъклени опаковки. При ефективно разделно събиране количествата отпадъци за депониране на сметището биха били с 30 до 40% по-малко, а по-малките разходи на общините за сметоизвозване могат да доведат да намаляване на такса смет за гражданите. 

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци