Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК - партньор на общините в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

ЕКОПАК - партньор на общините в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

28.11.2016

По повод ежегодното провеждане на Европейската седмица за намаляване на отпадъците от 21 до 27 ноември 2016 г., ЕКОПАК България партнира на различни инициативи в няколко общини, в които управлява системите за разделно събиране. Седмицата, посветена на намаляване на отпадъците, е общоевропейска инициатива, целяща да насърчи дейностите за повишаване на осведомеността относно правилното управление на ресурсите и отпадъците.

ЕКОПАК България традиционно се включи като подпомогна редица кампании в няколко общини от цялата страна. Целта е да се повиши информираността сред подрастващите, за ползите и важността от събирането на отпадъците разделно и предотвратяване на изхвърлянето им в природата.

ЕКОПАК предостави презентация на тема „Рециклирането: Втори шанс за природата“, книжките - „Ти можеш да спасиш пла нетата “ и „Как се срещнали повелителите на рециклирането и боклук страшен и как станали приятели“, кошчета за разделно събиране на отпадъци и много други информационни материали.

В тази седмица Младежки дом-Мошино, гр. Перник беше домакин на еко празник „Децата в инициативата – За зелен и чист квартал”. Проявата e традиционна, организира се от Кметство „Изток” и младежкия дом в партньорство с XОУ „Алеко Константинов”, XI ОУ ”Елин Пелин”, XIII ОУ”Св.Св.Кирил и Методий”, РУО, РИОСВ –Перник,  ПГТС ”Арх. Йордан. Празникът беше много емоционален и пъстър, като участниците  получиха много награди и подаръци.

Велико Търново се включи в инициативата с беседи с ученици от VII клас в СУ "Вела Благоева", от VI клас на СУ „Ем. Станев“, VIII клас на Професионална гимназия по електроника "Ал. Ст. Попов” и XI клас на АК „Аркус“. Те изработиха и предмети от отпадъци от опаковки. След беседите учениците от СУ „Г. С. Раковски“ и ученици от II "а" клас от ОУ „Д. Благоев“ предадоха хартия и пластмасови бутилки. „ЕКОПАК България“ предостави информационни материали за учениците, участвали в кампанията.

Пловдив, с подкрепата на ЕКОПАК отбеляза Европейската седмица за намаляване на отпадъците с беседи и викторини пред ученици за разделното събиране на опаковки. Инициативите се проведе от 21 до 23 ноември 2016 г. като част от кампанията на РИОСВ – Пловдив и община Пловдив „Да бъде по-чист, по-зелен и по-красив моят Пловдив“.

На ученици от града бяха представени видео клипове, свързани с пътя на отпадъка от контейнера за разделно събиране до завода за рециклиране. След, което бе проведена и викторина с въпроси по темата.

Пазарджик се включи в тематичната седмица с беседи и образователни презентации и филмчета за пътя на отпадъците. „Колко знаете за рециклирането?” бе един от основните въпроси на викторините с младите пазарджиклии. Основният извод от срещите бе как всеки може да помогне за опазването на природата, като даде личен пример и започне да събира разделно отпадъците си в собственото си домакинство.

С подкрепата на ЕКОПАК България деца от Плевен отбелязаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Учениците от четвърти клас в ОУ „Христо Ботев“, от пети клас в НУ „Лазар Станев“, от първи и втори клас от ОУ „Васил Левски“ и детска градина „Калина“ имаха възможност да научат как отпадъците трябва да се събират разделно, да изгледат анимационното филмче „Харти, Стък и Пластика“ и да получат образователните книжки „Приказка за юначета с празни тумбачета“ и „Ти можеш да спасиш планетата“. От своя страна малчуганите от детската градина изнесоха представление с костюми, изработени от отпадъчни материали.

Столицата пък се включи със своите студенти от най-старото учебно заведение в България. „ЕКОПАК България“ участва в информационна кампания в Софийски Университет „Свети Климент Охридски“, организирана от Uneco Eco club за разделно събиране на отпадъците на територията на учебното заведение. Раздавани бяха много информационни материали и всеки можеше да получи отговор на всички въпроси, свързани с разделното събиране на отпадъците и последващото им оползотворяване. На разположение на студентите бе поставена и кутия чрез която всеки можеше да сподели “своята зелена идея“, за по красива и чиста България.

 

 

 

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци