Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »ЕКОПАК България АД и община Бургас с нови информационно-образователни инициативи

ЕКОПАК България АД и община Бургас с нови информационно-образователни инициативи

19.09.2014

Стартира нов етап от единствения по рода си в България проект за сепариране и рециклиране на картонени опаковки за течности. Проектът се провежда от ЕКОПАК България съвместно с общините Бургас, Пловдив и София и е подкрепен от най-големия в света производител на този тип опаковки – Тетра Пак.Целта му е да се намали обемът на сметищата, като на тях се депонират по-малко отпадъци и да се повиши количеството разделно събирани и рециклирани картонениопаковки затечности, с всички положителни резултати от този процес – по-ефективна икономика, по-чисти, по-зелени и по-красиви градове.

Материалите, от които са направени кутиите – картон, пластмаса и алуминий, подлежат 100% на рециклиране. Популяризирането на този факт е в основата на новите информационно-образователната инициативи в рамките на проекта. Те са насочени преди всичко към основните потребители на продукти, опаковани с такива опаковки – децата и техните семейства.

След успешното приключване на първият етап на проекта "Празната опаковке е пълна с природни ресурси", на пресконференция в гр.Бургас, бе обявено началото на втория етап. Той включва няколко основни инициативи:

  • „Голямото събиране“ - обхваща всички училища в гр. Бургас. В продължение на близо две седмици учениците ще събират празни опаковки от сок и мляко. Училището, събрало най-много, ще спечели голямата награда – спортна площадка, изградена от Община Бургас. Втора награда - мултимедиен проектор, ще бъде осигурен от ЕКОПАК БЪЛГАРИЯ. Със събраните от всички училища кутии на 4 октомври ще бъде построен макет на един от архитектурните шедьоври, символ на Европа – Айфеловата кула.

Построяването на модела ще бъде съпътствано от детски празник със забавни образователни работилници и спортни състезания, свързани с оползотворяването на отпадъци от опаковки и опазването на околната среда. 

  • „Промени това място“ - поощрява събирането на опаковки от течности сред домакинствата в конкретна част на града. За целта на обособено място при входа на Морската градина ще бъде поставена метална клетка, в която гражданите да изхвърлят празни опаковки. След събирането на определеното количество ЕКОПАК ще постави цветни кошчета за разделно събиране.
  • „Изхвърли опаковката в синия контейнер“ - инициатива, насочена към клиентите на търговска верига Карфур. На практика магазините за хранителни стоки са мястото, от където опаковките за течности навлизат в ежедневието ни. Специални информационни материали, поставени на съответните щандове в тези магазините ще приканват клиентите да изхвърлят тези опаковки след употребата им в сините контейнери на ЕКОПАК, тъй като са „пълни с ценни природни ресурси“.

Инициативите на ЕКОПАК България в гр. Бургас са част от цялостната, вече десетгодишна, дейност на компанията за оползотворяване на отпадъците от опаковки с грижа за обществото и природата.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци