Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Еко-спектакъл за разделното събиране на опаковки стартира началото на кампанията “Бъди модерен! Събирай разделно!” във Велико Търново

Еко-спектакъл за разделното събиране на опаковки стартира началото на кампанията “Бъди модерен! Събирай разделно!” във Велико Търново

30.06.2008

Весел семеен празник за разделното събиране на опаковки събра малки и големи пред общината във Велико Търново. Десетки семейства, приятели, роднини или само познати научаваха как да разделят отпадъците, играха, забавляваха се и печелеха награди заедно. Спектакълът премина под мотото: „Бъди модерен! Събирай разделно!" и е част от кампанията на ЕКОПАК и община Велико Търново за повишаване ефективността на разделното събиране в старопрестолния град.

 

Много награди очакваха участниците в игрите и викторините, както и тези, които донесоха празни опаковки и ги изхвърлиха разделно в трите цветни контейнера: син - за хартиени и картонени опаковки, жълт - за пластмаса и метал и зелен - за стъкло. Беше разиграна томбола за голямата награда на ЕКОПАК - контейнер за разделно събиране у дома, който беше спечелен от Емилия Атанасова.

 

Спектакълът е част от първото екологично роуд-шоу в България, което ще обхване 89 общини-партньори в рамките на кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!".  Целта на кампанията е да мотивира хората да разделят отпадъците и да допринесат за чистотата и благосъстоянието на своя град. За събраните количества годни за рециклиране отпадъци от опаковки в трите цветни контейнера, ЕКОПАК ще направи подобрения в градската среда по определена схема: за всеки тон събрани хартиени опаковки ще бъдат дарени дървета; за всеки тон събрани стъклени опаковки ще бъдат реновирани улични лампи; за всеки тон събрани пластмасови/метални опаковки  - ще бъдат предоставени eнергоспестяващи лампи за детска градина, лечебно заведение или училище.

 

От началото на годината във Велико Търново са събрани 326 тона хартия и картон, 327 тона пластмаса и 128 тона стъкло. Системата за разделно събиране ще се разшири с поставянето на цветни контейнери на ЕКОПАК в още четири селища на общината - Килифарево, Самоводене, Дебелец и Ресен.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци