Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Еко шатрата на Екопак вече в Монтана!

Еко шатрата на Екопак вече в Монтана!

28.04.2011

От 28 до 30 април, на площад Жеравица в гр. Монтана, ще бъде разпъната шатрата на ЕКОПАК. В рамките на месеците април, май и юни, „ЕКОПАК България" АД, най-голямата организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки, стартира втория етап от национална информационно-образователна кампания за мотивиране на гражданите за участие в системите за разделно събиране на отпадъци от опаковки, под надслов „Архитекти на бъдещето". По време на първия етап през октомври и ноември 2010г. еко-шатрата беше гост на 6 български града - Бургас, Варна, Добрич, Русе, Плевен и Стара Загора и беше посетена от над 50 000 души.

     Кампанията ще продължи да информира и образова гражданите относно практиките за разделно събиране на отпадъци от опаковки и процеса по преработката им,  до суровини за производство. Втория етап на кампанията ще обхване нови 6 града- Вече бяхме в София, от утре сме в Монтана, след това продължаваме към Велико Търново, Шумен, Хасково и Кюстендил. 

    Целта на кампанията на „ЕКОПАК България" е да информира и мотивира хората да събират разделно своите отпадъци от опаковки, като по този начин да допринасат за спестяването на ресурси и опазването на околната среда. Тъй като приоритета към образоване за отговорно отношение към разделянето на отпадъци са деца и подрастващи, от компанията ще обърнат специално внимание на именно на тях. По време на кампанията, в шатрата ще има екипи на Екопак, които ще бъдат на разположение на всички посетители и ще отговарят на запитвания относно процеса за разделно събиране и рециклиране на отпадъците, както за ползите от това.

       В цветните контейнери на Екопак България за 2010 г. в община Монтана бяха събрани и предадени за рециклиране 27040 кг. стъкло, 74 057 кг. хартия и 30 885 кг. пластмаса. Това означава, че благодарение на гражданите на Монтана, които събират разделно своите отпадъци, са спасени от изсичане 962 дървета, спестена е електрическа енергия, ползвана от едно българско домакинство за 62 години, 2 352 000 литра питейна вода, както и са спестени 22 000 куб.м. обем в депото за отпадъци.

         Скъпи граждани на град Монтана, заповядайте на площад Жеравица за да получите отговор на въпросите, които ви вълнуват, свързани с разделното събиране на отпадъци от опаковки.

Датите по градове са:

София, откриване (14-16 април), Монтана (28 - 30 април), Велико Търново (12-14 май), Шумен (19-21 май), Хасково (26-28 май), Кюстендил (2-4 юни)

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци