Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »Децата в Хасково събраха 4,7 тона хартия за рециклиране и спасиха 61 дървета

Децата в Хасково събраха 4,7 тона хартия за рециклиране и спасиха 61 дървета

13.09.2016

940 деца получиха над 1000 книги като подарък от инициативата „Стара хартия за нова книга

На 10 септември 2016 г. от град Хасково стартира националната кампания „Стара хартия за нова книга“. Акцията се провежда за четвърта поредна година и за първи път в Хасково, като част от празниците за деня на града. Под надслов „Почисти и прочети“ децата научиха повече за рециклирането, разбраха как да събират разделно отпадъците и се сдобиха с книжка по избор.

Всяко дете, което с възрастен придружител донесе поне 5 кг стара хартия за рециклиране, получи нова детска книжка.Малчуганите, донесли допълнителни 5 кг хартия, получиха втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“ АД. Инициативата изпълни основната си цел – да покаже на децата как да пазят природата, защо е важно отпадъците да се събират разделно, както и да стимулира интереса им към книгите и четенето.

Кампанията В Хасково отчете 4,7 тона предадена хартия и повече от1000 раздадени книги наповече от 900 деца. Благодарение на предадената хартия децата от Хасково, които се включиха в детския празник „Стара хартия за нова книга“, спасиха от изсичане 61 дървета.

Настроението по време на цялата акция беше празнично. Под наслов „Почисти и прочети“ децата се забавляваха с екотеатъра „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка” – история за три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. Забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади провериха знанията на децата и техните родители.

Над 200 талантливи хасковски деца се погрижиха за настроението на присъстващите. Детски и младежки вокални групи и танцови състави, сред които спортните клубове „Гранд“, „Тангра“, „Мега спорт“, „Торнадо“, акробатите от КГС „Юнак“ и звездите на аеробиката от КА „Виолена“ и „Seven Go“, показаха своите умения пред многобройната публика. На сцената на пл. „Свобода“ се изявиха и талантите от детска вокална група „Орфейче“, детски танцов ансамбъл „Южняче“, балетна формация „Рона“, хор „Орфей“ и мажоретен състав „Хасково“.

Инициатори на събитието са „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Акцията в Хасково се реализира с подкрепата на Община Хасково и Регионална библиотека „Хр.Смирненски“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“, „Забавното четене“ и BS Films, а официален медийни партньори са NOVA TV, ploshtadslaveikov.com, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, azcheta.com.

За да се случи събитието заслуга издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, които предоставиха свои книги, с които да зарадваме всички малки любители на рециклирането. „Албо Груп“, партньори на книжен център „Гринуич“, се погрижиха да има много подаръци за всички любознателни деца във викторините.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгите и четенето. Над 9300 деца се включиха в трите издания на инициативата през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 657 дървета.

Средствата от събраната стара хартия в Хасково и в другите три града на кампанията ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци