Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »4-ти форум на сп.Мениджър - Зеленият потенциал на България. Технологии и иновации

4-ти форум на сп.Мениджър - Зеленият потенциал на България. Технологии и иновации

30.06.2013

„Рециклирането – лична и корпоративна отговорност“ бе темата на презентацията на г-н Тодор Бургуджиев, Изпълнителен директор на ЕКОПАК България АД, на състоялия се на 27-ми юни в София, четвърти поред годишен зелен форум на сп. "Мениджър" под надслов  „Зеленият потенциал на България. Технологии и иновации“.

Пред десетки представители на водещи компании, ангажирани със зелената идея и членове на Зеления кръг на списание „Мениджър“, г-н Бургуджиев заяви, че България може да достигне средноевропейските нива на рециклиране на отпадъци само след промяна както в регулаторната рамка и създаване на повече стимули за бизнеса и домакинствата, така и в нагласите на самия бизнес. Не бе подминат и въпросът за т.н. клошари, които на практика крадат събраните от домакинствата отпадъци от опаковки и рязко снижават ефективността и рентабилността на изградените системи за разделно събиране.

Над 150 гости и участници в дискусиите сред които водещи експерти и представители на компании, лидери в устойчивото развитие се включиха в събитието, което се състоя в офис сграда А-02 на Sofia Airport Center, спечелила приза за най-иновативна и зелена сграда на София. Тя е построена по изискванията на най-високите световни стандарти за устойчивост и енергийна ефективност. Участниците и гостите на форума пристигнаха на мястото на събитието във впечатляваща зелена колона от екотаксита.

Начало на дебата постави специалният гост Маркус Репник, постоянен представител на Световната банка за България. Той представи основните изводи и препоръки от експертен доклад на финансовата институция, посветен специално на зеления потенциал на страната ни и възможностите за развитието му. Днес със сигурност знаем, че светът ще преживее последствията от глобално затопляне през този век. Мащабите на тези последствия зависят от действията, които трябва да предприемем още днес, подчерта той. България има своя шанс да се включи в този процес като насочи усилия и средства в развитие на биоземеделие, масово саниране на сгради и умело позициониране в сегменти на индустриалното производство от които високотехнологичните предприятия все повече ще имат нужда.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци