Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »27000 домакинства участваха в кампанията "Стани Екогерой!" на ЕКОПАК България

27000 домакинства участваха в кампанията "Стани Екогерой!" на ЕКОПАК България

21.04.2016

27 160 домакинства с ученици от 272 училища се включиха в кампанията на ЕКОПАК България „Стани Екогерой! Научи всички вкъщи да събират разделно!“. Тя се проведе в периода 2013 - 2016 г. в 19 български града и приключи през м. април в град Бургас.

Ползите от разделното събиране и рециклиране на отпадъците са очевидни. Всеки знае, че така те не се трупат на сметището и се връщат обратно в живота ни като ценни суровини за икономиката. Колко от нас обаче го правят? Според национално представително изследване от края на 2013 г. това са 57% от домакинствата. Именно това беше целта на кампанията – да мотивира повече хора да се включат в опазването на околната среда и кръговата икономика, с всички ползи от това за самите нас, за града ни и за обществото като цяло.

Кампанията заложи на децата като най-отворени към промяна и към зелената идея по принцип. За да станат екогерои, те трябваше да покажат своята загриженост за околната среда и знанията си по теми, свързани с нейното опазване. След регистрация в специално създадения сайт,  те, задължително заедно с друг член на семейството, трябваше да отговорят на 10 въпроса. Успелите да съберат необходимия брой точкиучастваха в томбола за награди както за самите тях, така и за училището, в което учат децата. Така званието „екогерой“ идваше с възможността да се спечели таблет, книга или ваучер за 50 лева за енергоспестяващи уреди, а училището с най-много екогерои получаваше мултимедиен проектор.

Кампанията получи пълна подкрепа от всички общински администрации и училищни управи в градовете, в които се проведе.

Децата се справиха чудесно като посланици на зелената идея. Само две години по-късно вече 65% от домакинствата заявиха участието си в разделното събиране (национално изследване от края на 2015 г.).

ЕКОПАК България е най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната. Благодарение на нейните кампании като „Стани Екогерой!“ отговорното и прагматично отношение към околната среда, с всички ползи за нас и обществото ни, намира все по-голямо място в нашето ежедневие.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци