Оползотворяваме с грижа за обществото и природата

Новини

Начало » Новини »25 000 лв. спечели Община Пловдив в конкурса на Екопак „Най-зелена община“

25 000 лв. спечели Община Пловдив в конкурса на Екопак „Най-зелена община“

19.02.2016

Кметът на Пловдив инж. Иван Тотев прие лично приза „Най-зелена Община“ на 2015 г., който Общината спечели в конкурса на „Екопак България“, в категорията „Голяма община“. Наградата от 25 000 лв. ще бъде използвана за реализиране на екопроект за повишаване събираемостта на отпадъци от опаковки от търговски обекти в центъра на града.

Целта на проекта е внедряване и развиване на „смесен тип“ система за разделно събиране на отпадъци от опаковки от търговски обекти и заведения за бързо хранене. В централната търговска част, в района на главната пешеходна улица няма възможност за поставяне и обслужване на цветни контейнери тип „иглу“. В този отсек са разположени и най-голям брой търговски обекти, където 80% от отпадъците им са опаковки.

Предварителните проучвания на еколозите от Община Пловдив показват, че за една година само от търговските обекти в центъра могат да се съберат близо 50% от общо събрания рециклируем отпадък, който генерират два големи пловдивски района – Централен и Тракия. 

В първото издание на конкурса „Най-зелена община“ се включиха 24 общини-партньори на Екопак от цялата страна. Целта на надпреварата е да отличи, както добрите еко проекти, така и да мотивира активно зелено поведение на общините, да повиши ефективността на системите за разделно събиране, да образова и да информира за ползите от него. Наградите, осигурени от „Екопак България“, ще финансират зелени и устойчиви проекти с обществено значение за всяка община.

Победител в категория „Средна община“ стана Община Пещера с проект за опазване на цветните контейнери за разделно събиране чрез система за видеонаблюдение.  /Виж повече/

Проектите бяха оценени от експерти в разделното събиране на отпадъци (Екопак България), независими експерти в областта на управлението на отпадъците от опаковки (Денкщат България) и експерти в организирането и провеждането на информационни кампании (V+O Communication).

Вижте запис от награждаването на двете общини тук.

 


 
0800 1 5253 Безплатен телефон за въпроси и сигнали на граждани за разделно събиране на отпадъци